Εύκολες συνταγές

Συνταγή πιλάφι με ρύζι ολικής αλέσεως με μαύρα φασόλια ξερά

Σχετικά με τη συνταγή

Σε αυτή την απολαυστική συνταγή ρυζιού ολικής αλέσεως πιλάφι με αποξηραμένα μαύρα φασόλια, συνδυάζουμε θρεπτικό ρύζι ολικής αλέσεως με μαύρα φασόλια γεμάτα πρωτεΐνη για να δημιουργήσουμε ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο. Η γεύση ξηρών καρπών του ρυζιού ολικής αλέσεως συνδυάζεται τέλεια με τις γήινες γεύσεις των μαύρων φασολιών, δημιουργώντας ένα χορταστικό γεύμα που είναι και νόστιμο και υγιεινό. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αναζητούν μια πλούσια χορτοφαγική επιλογή ή απλά θέλουν να ενσωματώσουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια στη διατροφή τους.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Ρύζι ολικής αλέσεως
1 φλιτζάνι

Αποξηραμένα μαύρα φασόλια
½ φλιτζάνι

Ζωμός λαχανικών
2 φλιτζάνια

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεσαίου μεγέθους

Σελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2

Κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Φρέσκο ​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτήν την υγιεινή συνταγή, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής στην κουζίνα σας:

  • Μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι
  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
  • Πιάτο σερβιρίσματος

Τώρα που τα έχουμε όλα έτοιμα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε το ρύζι ολικής αλέσεως με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια αμύλου.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ξεπλύνετε καλά τα αποξηραμένα μαύρα φασόλια και μουλιάστε τα σε νερό για μια νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες.
3. Αφού μουλιάσουν, στραγγίζουμε τα μαύρα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
5. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο και ελαφρώς χρυσαφί.
6. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κύμινο σε σκόνη και την πάπρικα και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν.
7. Προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι ολικής αλέσεως και τα στραγγισμένα μαύρα φασόλια στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά για να τα αλείψετε με το αρωματικό μείγμα.
8. Ρίχνετε μέσα τον ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με το γούστο σας.
9. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι.
10. Αφήστε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το ρύζι και τα φασόλια να μαλακώσουν και να ψηθούν πλήρως.
11. Μόλις ψηθεί, αφρατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι και αφήστε το σκεπασμένο για λίγα λεπτά.
12. Γαρνίρετε το πιλάφι με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το πιλάφι με ρύζι ολικής αλέσεως με αποξηραμένα μαύρα φασόλια είναι περίπου 15 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου μουλιάσματος για τα μαύρα φασόλια. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 45 λεπτά, δηλαδή συνολικά περίπου 1 ώρα από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή η συνταγή απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει την αναμονή. Ενώ το πιλάφι σιγοβράζει στο μάτι της κουζίνας, μπορείτε να ετοιμάσετε άλλα πιάτα ή απλά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα υπέροχα αρώματα που διαχέονται στην κουζίνα σας. Είναι σαν μια μίνι απόδραση στη γαστρονομική ευδαιμονία!

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε καλά το ρύζι ολικής αλέσεως κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια αμύλου. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή συσσωμάτωσης κατά το μαγείρεμα.
– Το μούλιασμα των αποξηραμένων μαύρων φασολιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για τουλάχιστον 8 ώρες είναι απαραίτητο για να μαλακώσουν και να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος.
– Το σοτάρισμα του κρεμμυδιού μέχρι να γίνει διάφανο και να ροδίσει, προσθέτει βάθος γεύσης στο πιλάφι. Φροντίστε να μην βιαστείτε αυτό το βήμα, καθώς θέτει τα θεμέλια για τη συνολική γεύση του πιάτου.
– Όταν προσθέτετε τα μπαχαρικά (κύμινο σε σκόνη και πάπρικα) στο σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε γρήγορα για να ξυπνήσουν οι γεύσεις τους, δημιουργώντας μια αρωματική βάση για το πιλάφι.
– Προσαρμόστε την ποσότητα αλατιού και μαύρου πιπεριού σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Δοκιμάζετε όσο προχωράτε και προσθέτετε κι άλλο αν θέλετε, αλλά να θυμάστε ότι ο ζωμός λαχανικών περιέχει επίσης λίγο αλάτι, οπότε προσέξτε να μην το παρακάνετε.
– Προσέχετε το πιλάφι καθώς σιγοβράζει. Αν παρατηρήσετε ότι το υγρό εξατμίζεται πολύ γρήγορα πριν το ρύζι και τα φασόλια μαγειρευτούν πλήρως, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών για να μην στεγνώσει.
– Αφού ψηθεί το πιλάφι, το αφήνουμε να κάτσει σκεπασμένο για λίγα λεπτά. Αυτός ο χρόνος ξεκούρασης επιτρέπει στις γεύσεις να ενωθούν και δίνει στο ρύζι την ευκαιρία να απορροφήσει την υγρασία που απομένει, με αποτέλεσμα ένα απόλυτα αφράτο και αρωματικό πιάτο.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα πιλάφι με ρύζι ολικής αλέσεως με αποξηραμένα μαύρα φασόλια:

  • Θερμίδες: 250
  • Συνολικά λιπαρά: 6 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1g
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 450 mg
  • Συνολικοί υδατάνθρακες: 42 g
  • Διαιτητικές ίνες: 8 g
  • Σάκχαρα: 3g
  • Πρωτεΐνη: 9 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το νόστιμο πιλάφι, μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα όμορφο πιάτο σερβιρίσματος ή σε ατομικά πιάτα. Τα ζωηρά χρώματα του ρυζιού ολικής αλέσεως και των μαύρων φασολιών είναι οπτικά ελκυστικά και μπορείτε να βελτιώσετε την παρουσίαση γαρνίροντας με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο. Το ζωηρό πράσινο του κόλιανδρου προσθέτει φρεσκάδα στο πιάτο.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το πιλάφι με μια δροσερή σαλάτα, όπως μια σαλάτα ντομάτας και αγγουριού ντυμένη με βινεγκρέτ λεμονιού. Η τραγανότητα της σαλάτας συμπληρώνει υπέροχα το χορταστικό πιλάφι. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με γιαούρτι ή μια κούκλα κρέμα γάλακτος στο πλάι για να προσθέσετε ένα κρεμώδες στοιχείο.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Αυτό το πιλάφι ρυζιού ολικής αλέσεως με αποξηραμένα μαύρα φασόλια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών για να μην στεγνώσει. Απλώς το ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το ρύζι ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Παρέχει σταθερή ενέργεια, βοηθά στην πέψη και προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα αποξηραμένα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν στον κορεσμό, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Η χρήση ελαιολάδου προσθέτει υγιή μονοακόρεστα λίπη στο πιάτο, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Συνολικά, αυτή η συνταγή προσφέρει έναν θρεπτικό συνδυασμό από δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, καθιστώντας την μια υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτό το πιλάφι με ρύζι ολικής αλέσεως με αποξηραμένα μαύρα φασόλια, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  • Πιλάφι με κινόα και μαύρο φασόλι: Αντικαταστήστε το ρύζι ολικής αλέσεως με κινόα και ετοιμάστε το με την ίδια μέθοδο. Προσθέστε πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές και καλαμπόκι για πρόσθετη γεύση και υφή.

  • Μεσογειακό ρεβύθι πιλάφι: Αντικαταστήστε τα μαύρα φασόλια με ρεβίθια και ενσωματώστε μεσογειακές γεύσεις προσθέτοντας λιαστή ντομάτα, ελιές και τυρί φέτα. Ολοκληρώστε με ένα στύψιμο από χυμό λεμονιού για φωτεινότητα.

  • Πιλάφι με φακές και καστανό ρύζι: Χρησιμοποιήστε καστανό ρύζι αντί για ρύζι ολικής αλέσεως και συνδυάστε το με μαγειρεμένες φακές. Καρυκεύστε με μπαχαρικά όπως κουρκουμά, κύμινο και κόλιανδρο για ένα αρωματικό στρίψιμο.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτήν την απολαυστική συνταγή προέρχεται από διάσημους σεφ που έχουν κατακτήσει την τέχνη του συνδυασμού υγιεινών υλικών για τη δημιουργία γευστικών πιάτων. Σεφ όπως ο Ottolenghi, ο Yotam Ottolenghi και ο Samin Nosrat έχουν επηρεάσει το γαστρονομικό μου ταξίδι, εμπνέοντάς με να πειραματιστώ με υφές και γεύσεις.

Η έμφαση που δίνουν στη χρήση εποχιακών και τοπικών συστατικών αντηχεί με την ιδέα αυτής της συνταγής. Το πάθος τους για τη μαγειρική λάμπει στα βιβλία μαγειρικής τους, τα οποία αποτελούν θησαυρούς έμπνευσης τόσο για τους σεφ όσο και για τους οικιακούς μάγειρες.

Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα σας, φορέστε το καπέλο του σεφ σας και αφήστε τη μαγεία του

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button